TELEFON 0236 712 12 59
Salihli'de "Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" anlatıldı
Salihli'de

Salihli Lidya Sardes Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Manisa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüdaverdi Sağlam,  Manisa İli Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı proje sorumlusu Mustafa Ergin, Proje lideri Doç. Dr. Hakan Üstüner, Kula İlçe Tarım Müdürü Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısu ve koyun üreticileri katıldı.  Bilgilendirme toplantısında üreticilere “Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi"nin yararları ve 5 yıllık gelişim evreleri anlatıldı.


“Birliğimiz üyelerine bizler birlik olarak her zaman yardımcı olacağız”

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Manisa Damızlık Koyun Ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüdaverdi Sağlam, “Manisa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak düzenlemiş olduğumuz “Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" kapsamında burada bulunmaktayız. Birliğimiz 2007 yılında kuruldu ve 17 ilçede hizmet vermektedir. “Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" ilk olarak 2011 yılında faaliyetlerine başladı ve birliğimiz üyesi yetiştiricilerimiz tarafından uygulanmaktadır. Gerekli yerlere müracaatlarını  yapan birlik üyelerimiz ile birlikte ikinci projemizde başlamış bulunmaktayız. Birliğimiz üyelerine bizler birlik olarak her zaman yardımcı olacağız.” dedi.

“Proje kapsamında 5 yıl içerisinde önemli sonuçlar elde ettik”

Manisa İli Gıda Tarım Ve Hayvancılık bakanlığı proje sorumlusu Mustafa Ergin, “Proje kapsamında 5 yıl içerisinde önemli sonuçlar elde ettik. Gelişmiş ülkelerde hayvancılık çok önemli bir yer kaplamaktadır. Bizde bu ülkelerin yanında yer almak istiyorsak hayvancılık ve tarım mutlaka geliştirilmelidir. Islahta erkek unsuru çok önemli yani damızlık koç. Damızlık Koç’u neye göre seçiyoruz boyuna posuna bakarak kaşına gözüne bakarak yakışıklı olup olmadığına göre değil tabiki de damızlık Koçu ilk önce belirleyeceksiniz olan yavruları dişisine ve erkeğine bakacasınız üretimi nasıl eti nasıl incelenecek ve ondan sonra karar verilecek. Bu projelerinde amacı budur işte nasıl damızlık seçilecek konusunun siz üreticilere bilgi verilmesidir. Buradaki asıl amaç et süt ve döl üretiminin artırılması veya azaltılması değil bunun sürekli hale gelip korunmasıdır. Bunları koruyamazsanız her şey eski düzene geri dönecektir. Bu nedenlerle öncelikle damızlık seçimi nasıl yapılır iyi bilmek gerekir. İkinci bir projemiz daha var 2016’dan itibaren başladığımız bununda sonuçlarını 5 yıl sonra inşallah bir araya gelerek değerlendireceğiz. Her iki proje içinde bundan sonraki süreçlerin hayırlı olmasını diliyorum ” dedi.

Konuşmaların ardından toplantı Proje personelleri Hasan Ertaş, Neslihan Şen, Proje lideri Doç. Dr. Hakan Üstüner ve Seva Tarım Hayvancılık Bölge Sorumlusu Galip Savaşhan sunum gerçekleştirdi. Toplantı plaket ve teşekkür belgelerinin verimi ile sona erdi.