TELEFON 0236 712 12 59
Manisa Damızlık Birliği TÜDKİYEB'in kuruluş etkinliğine katıldı
Manisa Damızlık Birliği TÜDKİYEB'in kuruluş etkinliğine katıldı

Ankarada düzenlenen akşam yemeğine Manisa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüdaverdi Sağlam ve yönetim kurulu katıldı.

    Yemekte konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, bakanlık olarak damızlık ve yerli hayvan üretiminini arzulanan noktaya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

   Yazıcı, değişen şartları ve ülkenin potansiyelini dikkate alarak, gıda arz güvenliğinin garantilenmesi, çiftçilerin alın terinin hakkını alabilmesi, kaynakların etkin kullanılabilmesi, üretim planlanması yapılabilmesi ve 2023'te 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve 40 milyar dolar tarımsal ihracat hedefine ulaşabilmesi için "Milli Tarım Projesi'ni" hayata geçirdiklerini anlattı.

"Çoban alımına en az yüzde 20 kontenjan  istiyoruz"

    TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik'te küçükbaş hayvancılığının hükümet tarafından destekleme kapsamına alınmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Çelik, Türkiye'de 33 milyon baş koyun, 11 milyon baş da keçi olmak üzere yaklaşık 44 milyon küçükbaş olduğunu bildirerek, "Ülkemiz bu sayılarla Avrupa'da birinci, dünyada ise dokuzuncu sıradaki yerini korumaktadır. Bu durum sektörümüz adına memnuniyet vericidir." dedi.

   TÜDKİYEB'in çalışmaları ve verilmekte olan destekler hakkında bilgi veren Çelik, "Mevzuatta yeniden yasal düzenlemeler yapılarak, ıslah programı kapsamında soy kütüğü tutan yetiştiricilere hayvan başına 100 lira destek verilmesini istiyoruz. İŞKUR tarafından personel alımlarında çoban alımına da yer verilmesini ve en az yüzde 20 kontenjan tanınmasını istiyoruz. Destekleme ödemelerinin Şubat-Nisan aylarında yapılacak şekilde öne çekilmesini istiyoruz." diye konuştu.

   Çelik, çobanların ne gecesi ne gündüzü, ne hafta sonları ne de tatilleri olduğunu belirterek, yılda bir defa olmak üzere ülke genelinde "çobanlar günü" etkinliği düzenleyeceklerini bildirdi.