TELEFON 0236 712 12 59
Salihli'de eğitimli çobanlar sertifikalarını İl Tarım Müdürü Çebi'den aldı
Salihli'de eğitimli çobanlar sertifikalarını İl Tarım Müdürü Çebi'den aldı

Salihli’de  "Sürü Yönetimi Elemanı" projesi kapsamında eğitim alan 50 çobana sertifikalarını Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden mühendis Murat Yasak ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yüksel Duman tarafından verildi.
  
Küçükbaş Hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla, Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İş-Kur ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortak çalışması sonucu düzenlenen sürü yönetimi eğitim kursu başarıyla tamamlandı diyen Manisa İli Damızlık Koyun ve Keçi yetiştiricileri birlik başkanı Yüksel Duman: “Kursta, koyun ağılı, keçi ağılı kurabilme, koyun, keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme, bakımı yapabilme, çoğalta bilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ile mücadele edebilme, biyo güvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme, süt verimi, mera ve merada otlatma, yemleme konularında eğitim verildi. Bu kursa katılan ve başarıyla tamamlayan kursiyerimize belgeleri verildi" dedi.

“Sütler süt tozuna dönüşecek”
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin toplantı salonunda düzenlenen törene katılan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, çiftçilerin sorunlarını dinledi ve Mera, süt ve üzüm kurutma konusunda şikayet eden vatandaşlara bilgi verdi. Belgesini alan ve  belli bir sayıda sürüsü olan vatandaşlarımıza yılda 5 bin TL destek veriyoruz.  Onun için bizler ve sizler açısından bu kurs önemlidir. Aldığınız belgeler hayırlı uğurlu olsun sözleriyle konuşmasını başlayan Çebi: “Sütlerin süt tozuna dönüştürülmesi ile ilgili Et ve süt kurumuyla sözleşme yaptık. Sadece inek sütleri için geçerli olan bu sözleşme kapsamında sütleri 1.15 TL karşılığında alıyoruz.”

“Üzüm kurutma ile çalışmalarımız sürüyor”
Üzüm kurutmayla ilgili çalışmalarımız var diyen Çebi: “Üzüm kurutma gerçekten Manisa için önemli bir problemdir. Vatandaşın 20 dekar arazisi var hepsine bağ dikmiş üzümü nerde kurutacak. Üzümler hasat edildikten sonra yol kenarlarına, evin damına, meraya ve boş buldukları herhangi bir yere seriliyor. Bizim bu konuda çalışmalarımız var. Kurutma tesisleri yapımı konusunda çalışmalarımız sürüyor. Çok büyük kurutma tesisleri ilimizde olmaya başlayacak. Bu bir gereklilik sadece üzüm için değil tüm meyve sebzeler için geçerli olacak. Bu konuda Allah'a şükür  güneş enerjimiz yeterlidir. Çok bol miktarda bunu biz kurutma tesislerinde ve seralarda kullanacağız.” 
   
“Yılda bir kez desteklemeler verilecek”
Çebi: “Hayvancılık desteklemeleri tamamen değişiyor. Tarımın vermiş olduğu desteklemeler tamamen değişecek. Yılda bir kez desteklemeler verilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
  
Program, kursta başarılı olan 50 sürü yöneticisine sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi. Törene Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden mühendis Murat Yasak, İşkur Müdüresi Huriye Özcan ve çiftçiler katıldı.
  
Öte yandan Başkan Yüksel Duman, “2. etap “Sürü Yönetimi Elemanı Kursuna” başvuru yapmak isteyenlerin Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne veya Manisa İli Damızlık Koyun ve Keçi yetiştiricileri birliğine başvurmaları gerekmektedir” dedi.