TELEFON 0236 712 12 59
Küçükbaş Hayvancılığın Desteklemeleri
 Küçükbaş Hayvancılığın Desteklemeleri

Anaç koyun ve keçi desteklemeleri

             MADDE 7 – (1) Anaç koyun-keçi desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.

             a) Desteklemeden yararlanacak olanlar;

             En az yirmi beş baş anaç koyun-keçiye sahip, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye olan ve hayvanlarını Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kaydettirerek küpeleten yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılırlar.

             b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı;

             1) Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, başvurularını 1/9/2009 – 30/9/ 2009 tarihleri arasında üyesi bulunduğu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine dilekçe ile yapar.

             2) Yetiştirici örgütleri başvuru dilekçelerini en geç 31/10/2009 tarihine kadar il/ilçe müdürlüğüne gönderir.

             c) İstenecek belgeler;

             1) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerince üyelerinin üyelik durumunu da belirten ve ekinde başvuru listeleri olan dilekçe

             2) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin Merkez Birliğince düzenlenmiş icmal hazırlama yetki belgesi

             ç) Desteklenecek anaç koyun-keçilerde aranacak şartlar;

             1) Anaç koyun ve keçiler Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmalıdır,

             2) Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmaz,

             3) Tebliğde belirlenen icmallerin onay tarihinde anaç koyun ve keçiler en az 15 aylık olmalıdır.

             4) Anaç koyun-keçilerin desteklemeye esas listeler hazırlanırken hayvanların aynı işletmede en az üç ay kayıtlı bulunması zorunludur,

             d) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler;

             1) Destekleme için müracaat koşullarını ve zamanını yetiştiricilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır,

             2) Kayıt işlemlerinin düzenli olarak tutularak sisteme işlenmesini, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasını sağlar.

             3) Hayvanların işletmede 1/9/2009 tarihinden önce 3 ay kaldığına ilişkin bilgileri kontrol eder.

             4) Müracaat listelerinde adı bulunan yetiştiricilerin sahip olduğu hayvanların Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıt edilmesini sağlar. Örneği TÜGEM tarafından gönderilecek olan icmal-1, icmal-2, icmal-3 listelerini hazırlar.

             e) Destekleme ödemesine esas çalışmalar;

             1) İl/İlçe müdürlüklerince Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemi veri tabanından ilişkilendirilerek listeler icmal-1 şeklinde hazırlanarak 11/1/2010 tarihinde ilçe müdürlüklerinde beş iş günü süreyle askıya çıkarılır.

             2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise listelerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.

             f) İtiraz etme ve itirazların değerlendirilmesi;

             1) Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise, kamu aleyhine olan hâller hariç, icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz.

             2) Askı süresinde icmal-1 için yapılan itirazlar, sürenin bitiminden itibaren en geç beş iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.

             g) İcmallerin gönderilmesi;

             1) Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sisteminden alınan listeler icmal-2 şeklinde düzenlenip iki iş gününde ilçe müdürlüklerince onaylanır ve en geç iki iş günü içinde il müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler merkez ilçelerde il müdürlüklerince yapılır.

             2) İlçelerden gelen onaylanmış icmal 2’ler, il müdürlükleri tarafından beş iş günü içinde Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sisteminden kontrol edilip icmal-3 şeklinde düzenlenerek il müdürlüklerince onaylanıp beş iş günü içinde ödemeye esas olmak üzere TÜGEM’e gönderilir.

             ğ) Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye başvuru tablosu, icmal örnekleri TÜGEM tarafından talimatla belirlenir.