TELEFON 0236 712 12 59
Kimliklendirme ve kayıt altına alma
Kimliklendirme ve kayıt altına alma

Koyun ve keçiler için 'Kimliklendirme ve Kayıt altına alma' ve izleme amaçlı sistemin Türkiye'de kurulması; hayvancılık sektörüne katkı sağlamasının yanı sıra, gıda güvenliği açısından da büyük önem taşımaktadır. Kayıt altına alma sistemine dayalı kimliklendirme ve PPR aşılama programının uygulanması hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol alacaktır. Bu sistemin kurulması sayesinde bulaşık (kontamine) ürün ile ilgili hayvan kaynağının (orijininin) takip edilmesi mümkün olacaktır.

Hayvan kimliklendirme sistemlerinin iyileştirilmesi; bulaşıcı hastalıkların yayılmamasını, enfekte olmuş hayvanların daha kısa sürede bulunmasını ve hastalıktan kaynaklanan üretim kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Bu sistem aynı zamanda; resmi kontrol, müdahale ve eradikasyonu sağlayarak, uzun vadede ticari kayıpları asgariye indirmeye yarayacaktır.

Bilgisayar destekli kimliklendirme ve kayıt sisteminin işlerlik kazanması halinde, hayvan hastalıklarını azaltmak hatta önlemek mümkün olacaktır. Bilgisayar destekli kimliklendirme ve kayıt sistemi, hayvanları kimliklerinden tanıdığı ve hayvana aşı ve test uygulanıp uygulanmadığını belirttiği için; test, kesim ve aşılama programları için vazgeçilmez bir araç olacaktır.

İşte tüm bu nedenlerden ötürü, yetiştiricilere doğru bilgilendirme yapılmasında siz değerli veteriner hekimlerimizin desteği büyük önem taşımaktadır.

Türkiye'de devletin her seviyesinde, hayvanlarla ilgili kimliklendirme ve kayıt sisteminin kurulması ve AB sistemi ile uyumlaştırılması, önemli ölçüde desteklenmektedir. Kimliklendirme ve kayıt altına alma ile hayvan sağlığının izlenmesine yönelik bu entegre yaklaşım büyükbaş hayvanlar için halihazırda uygulanmaktadır.

Ayrıca, Türkiye'ye daha fazla ticari yarar sağlayacak olan canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin Avrupa pazarlarına satışı için de bu sistemin kurulması şarttır. Avrupa'da uygulamaya konulan tüm üretim zincirinin izlenebilmesi ve takip edilmesini sağlayan “Çiftlikten Sofraya”, “Ağıldan Ağıza” kavramı modern gıda güvenliğinin temel şartıdır. Veterinerlik hizmetleri de, bu bağlamda kimliklendirme ve kayıt altına alma sisteminden bilişim amaçlı yararlanabilecektir.