TELEFON 0236 712 12 59
ANADOLU EXPO CANLI HAYVAN FUARI TÜRKİYE'DE İLK DEFA İZMİRDE AÇILDI
ANADOLU EXPO CANLI HAYVAN FUARI TÜRKİYE'DE İLK DEFA İZMİRDE AÇILDI

ANADOLU EXPO CANLI HAYVAN FUARI TÜRKİYE’DE İLK DEFA İZMİRDE AÇILDI

Hayvancılık sektörünün önde gelen firmaları ve üreticileri bir araya getiren, ‘‘Anadolu Expo Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarları’’ 22-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında Bornova Pınarbaşı Ülkü Yarış Pistinde gerçekleştirildi.


Fuar, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mir Mahmutoğlu, TİGEM Genel Müdürü Mustafa Avcı, Et ve Süt Kurumu Başkanı İsmail Kemaloğlu, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve İzmir İli Büyükbaş Damızlık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak tarafından açıldı.

Organizasyonu üstlenen Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan açılış konuşmasında 3 yıllık bir uğraş sonunda böylesi bir fuarı İzmir ve Türkiye’ye kazandırdıkları söyledi.

Açılışta bir konuşma yapan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, küçükbaş hayvancılığın Türkiye’de her zaman var olduğunu ve sayın Bakan Mehdi Eker’in dediği gibi Türkiye’nin küçükbaş hayvancılık coğrafyası olduğunu  ifade ederek et ve süt verimi yüksek farklı ırkların çeşitli bölgelerden getirilerek fuarda sergileyeceklerini belirtti. Türer, amaçlarının yetiştiricileri bilgilendirmek, bir sürüyü nasıl yöneteceklerine dair bilgiler aktarmak olduğunu belirterek keçi ve koyun etinin ve sütünün organik ürünler olduğunu bu tip etkinliklerle anlatmaya gayret ettiklerini söyledi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik de yaptığı konuşmada hayvancılığın insan beslenmesinde, kırsal alanda istihdam oluşturulmasında ve tarımda verimliliğin artırılması ile dış ticaret dengelerinin sağlanması gibi sebeplerle hayati öneme sahip bir sektör olduğunu söyledi. Son yıllarda sektörde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Çelik, ‘’Özellikle küçükbaş hayvancılığa yapılan desteklemeler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’in göreve geldiği 2 Haziran 2005 tarihi itibariyle cumhuriyet tarihinde emsali görülmemiş 81 ilde küçükbaşa yapılan destekler ve 66 ilde uygulama imkanına ulaşan Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri kapsamında verilen destekler küçükbaş hayvancılığı oldukça geliştirmiştir. Et ve süt verimi yükselmiş, ırklar korunmuş ve geliştirilmiştir.’’dedi.

Hayvancılık sektörünün gelişmesi için yapılacak işlere de dikkat çeken Çelik, küçük yaştaki hayvanlar ve damızlık hayvanların kesiminin teşvik yoluyla engellenmesi, desteklemelerde yaş sınırının kaldırılması ve cinsiyet ayrımı gözetilmeden tüm kuzulara destek sağlanması gerektiğini ifade etti. Çelik, Et ve Süt Kurumunun müdahale ve düzenleme kurumu haline dönüştürülmesi gereğini ifade ederek hayvan hastalıklarıyla da etkin mücadele edilmesini, mera kanununun yeniden güncellenerek Birliklerin mera komisyonlarında yer almasını söyledi ve ‘’ Hayvansal yem girdilerinde KDV oranı % 1 e indirilmeli, yetiştiricilerimize ödenen hayvancılık desteklemelerinden kesilen % 2 lik gelir vergisi stopajı kaldırılmalıdır.’’ dedi.

Çelik, fuarın önemine de işaret ederek bu tip organizasyonların önümüzdeki yıllarda da tekrarlanarak geleneksel hale getirilmesi dilekleriyle konuşmasını tamamladı.

Törende bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise “Çiftçilerimize şimdiye kadar teorik bilgiler verirken şimdi uygulamalı olarak anlatabiliyoruz. Bugün burada canlı hayvanlar ile oluşturulan bu fuar ile de hayvan yetiştiricilerimize doğru bilgiyi uygulamalı olarak aktarabiliyoruz. Coğrafyamız ülkemizde küçükbaş hayvancılık için müsait ancak büyükbaş hayvancılık uygulamak istersek meralarımızı rasyonel kullanamayız. 1984 yılında ülkemizde ki hayvan sayımından bu yana 14,2 milyon büyükbaş 40 milyon küçükbaşlık bir rakama ulaştık” dedi.

İzmir’in süt ve süt ürünlerinin üretiminde, Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi olduğuna değinen İzmir Valisi Mustafa Toprak, ‘’Ülkemizin süt üretiminin lokomotifi, canlı hayvan ticaretinin kapısı, modern işletmecilikte öncü olan İzmir’de, Canlı Süt ve Canlı Besi Hayvanları Fuarı’nın düzenlenmiş olmasını çok anlamlı ve isabetli buluyorum. Dünya üzerinde ülkemiz eğer bir noktaya geldiyse İzmir’inde bundan önemli bir katkısı var. Bakanlığımızın verdiği destekler, almış olduğu tedbirler ve bu manada tüm üretici birliklerimizin bu konuda karşılıklı diyalog içerisinde geliştirildikleri metot ile güzellikler içinde bir arada bulunuyoruz.’’ şeklinde konuştu.

İzmir’n Türkiye’de ilk defa dışarıya canlı düve ve keçi ihracatının yapıldığı yer olduğunu ifade eden Toprak, İzmir’in Türkiye’de en fazla süt üretiminin yapıldığı yer ve ilk defa canlı hayvan fuarının yapıldığı yer olduğuna vurgu yaparak ülkemizde mevcut bulunan 42 adet AB onaylı süt işletmesinin 10’unun İzmir’de bulunduğunu ve bu sayıyla İzmir’in birinci sırada yer aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından ‘Sürü yönetimi elemanı benim’ projesi kapsamında ilk olarak Karaburun ilçesinde düzenlenen kursa katıldıkları ve başarılı bir şekilde tamamladıkları için 24 sürü yöneticisi sertifikalarını Vali Toprak’ın elinden aldılar. Daha sonra kura ile belirlenen çiftçilere saanen keçisi dağıtılmasının ardından açılış kurdelesini kesen Vali Toprak ve beraberindekiler, fuar alanını gezerek firmalardan üretim faaliyetleri hakkında bilgiler aldı.

Fuarda ayrıca İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, koyun ve keçi güzellik yarışmaları düzenledi.